Aby bylo jasno: tenhle web je z mnoha důvodů v celkem solidním zimním spánku. A to nezávisle na ročním období. Proč? Na jak dlouho?

Proč? Důvodů je víc, ale ty hlavní jsou dva:

1/ Nedostatek času způsobený rozšířením rodinné smečky na celkem čtyři členy. Svět se smrsknul na rodinu a práci a co se týče běhu, je spíš prostor na praktickou realizaci, než rozepisování se o něm. Tahle situace se neustále mění, takže je možné, že za půl roku už to bude jinak, ale poslední rok je to zkrátka masakr.

2/ Na českém internetu už je k dispozici mnohem širší spektrum názorů, týkajících se běhu, techniky běhu, výbavení a obecně přístupu k němu, než to bylo v době, kdy jsem tuhle stránku spouštěl. Obuvní minimalismus (jakkoli tenhle termín nesnáším), bosý běh a svoboda přemýšlení se dostal z okraje a oblasti určené pro potrhlé ufony a existuje jak komerční, tak i nekomerční nabídka všeho: od bot přes rady a názory až po příběhy, knihy a články v „mainstreamovém“ tisku.

Proto už necítím tak silnou potřebu stavět se „na druhou stranu“, do opozice a ukazovat, že existují jiné cesty. Tuhle roli už plní mnoho jiných lidí, kteří to dělají s větší frekvencí, zkušeností a líp. Několikrát jsem se přistihl při myšlence, že mise webu RunFree.cz je dokončena. Je spousta dalších témat a podtémat, o kterých by se tu psát dalo, ale když už zbyde čas, mám tendenci se věnovat spíš oblastem, které jsou méně pokryté, než je běh.

Pořád mám a hýčkám nápady a náměty, které by sem patřily a myslím, že na ně dojde, ale fakt nevím kdy.

….

Je klidně možné, že tenhle text bude startér pro další aktivitu na tomhle webu, ale upřímně tomu v příštích dvou měsících moc nevěřím. Mám před sebou hodně práce, na kterou se těším a chci se jí věnovat naplno. Uvidíme.

Nicméně jsem se při prohlížení starších textů rozhodl, že by neškodilo (vzhledem k tomu, že i přes silnou hibarnaci na runfree.cz stále chodí celkem dost návštěvníků) udělt výběr toho, co považuji za důležité, texty, které mi i po čase dávají smysl.

Jdem na to:

Na začátek nesmí chybět dva texty, které popisují, proč mě tohle téma vůbec začalo zajímat a jak se mi otevřely oči ohledně bot, techniky atd. Oba texty by si zasloužily revizi a obohacení o nové zkušenosti, na které snad jednou dojde, ale zatím takhle:

http://www.runfree.cz/2011/04/guma-pod-patou/

http://www.runfree.cz/2011/09/guma-pod-patou-ii/

Hned na začátku historie RunFree se mi podařilo ukecat Tomáše Šponara aby napsal pár článků (fakticky z něj vypadly dva), což mě dodneška hrozně těší a lidi mají možnost se dozvědět třeba to, jak se dostal k běhu:

http://www.runfree.cz/2011/05/jak-jsem-zacal-behat-ts/

Nedlouho potom jsem oslovil knihou Born to Run proslaveného Caballo Blanca (vypadá to strašně, když se to skloňuje, ale co už), jestli by mu nevadilo, kdyby se tu objevily jeho texty přeložené do češtiny. Vzal si čas na rozmyšlenou, ale po hrozně milé a přímé komunikaci souhlasil a vyjádřil podporu celému nápadu. Caballo Blanco / Micah True už bohužel doběhal, ale několik jeho textů tu zůstalo (a další čekají na překlad, ke kterému se fakt hned tak nedostanu, takže kdyby měl někdo chuť….)

http://www.runfree.cz/2011/06/micah-true-mas-korima/

Jeden z nejčtenějších článků za historii. Rozhovor s Davidem Volencem, iniciátorem klubu SK Babice, který mě nadchnul natolik, že jsem i přes svůj hluboký odpor k jakékoli organizovanosti vstoupil do jeho řad. Závod, zmiňovaný v rozhovoru by si od té doby zasloužil pořádný samostaný text..

http://www.runfree.cz/2011/06/sk-babice-david-volenec/

Trocha bosé filosofie:

http://www.runfree.cz/2011/08/bosa-noha/

Díky Retru o běhu jsem se propracoval až k Vlastimilu Zwiefelhoferovi domů a mohl si s ním dlouze povídat. Splněný sen..

http://www.runfree.cz/2012/06/vlastimil-zwiefelhofer/

Když jsem narazil na běžeckou historii indiánů Hopi, došlo mi, jak moc může pohyb znamenat v konextu společnosti, komunity a jedince:

http://www.runfree.cz/2011/12/hopi/

Další z těch, které jsem ukecal k hostování na RunFree.cz je Honza Kačer, který je čím dál lepší, rychlejší a vůbec dobrej..:

http://www.runfree.cz/2012/05/honza_kacer_narozeniny/

Trochu o běhu, ale hlavně o všem ostatním. Proč nemá smysl věřit všemu, co se říká a že ten nejlepší arbitr našeho vlastního rozhodování jsme stajně nakonec my sami:

http://www.runfree.cz/2012/04/nevime-nic/

Pro mě osobně zásadní „výzkum“. Jaké boty mají obout naše děti. Tři díly, které se dají číst klíďo odzadu.

http://www.runfree.cz/tag/deti/

Zoufalá obhajoba svobody a běh hlavou proti zdi komentářové pitomosti:

http://www.runfree.cz/2012/01/svoboda/

 

Každý den je jiný a nový a přináší nečekané. Uvidíme, co se tu bude dít dál. Jsem rád (podle ohlasů), že věci, které se tu odehrály někoho zaujaly a třeba někomu něco přinesly.

Zatím všem, co tohle čtou, přeju pevnej krok, úsměv a odvahu myslet sami za sebe.

HD\

 

This site is protected by Comment SPAM Wiper.