Toto je pokračování textu, který jsem napsal někdy v březnu letošního roku. Vyznával jsem se v něm, proč jsem se vydal ve svém běhacím životě bosou cestou a proč si myslím, že běžecká forma je absolutně nadřazená běžeckému vybavení, jehož důležitost je hrubě nadceňována marketingem.

Je čas tenhle text doplnit. Celkově se na mém postoji nezměnilo vůbec nic. Naopak s odběhanými kilometry se spíš utvrzuje a cítím, že bosá noha je jedním z možných nástrojů na cestě k přírodě, k pohybu, pro který byla naše těla stavěna. Ale..

Problém nastává ve chvíli, kdy se běžec – začátečník potkává s informací, že by měl nejdřív pracovat na technice. Většina lidí nemá dostatek času se věnovat studiu techniky, většina lidí nemá chuť dělat sami sobě trenéra a kontrolovat, jak došlapují, jak drží tělo, jakou mají kadenci kroků. Problém totiž vězí v tom, že tenhle přístup je sportovní/atletický. Tedy je pro někoho, kdo se běhu chce věnovat opravdu hodně.

Jedna skupina lidí si pokusí vyhledat nějakého trenéra, který je cepuje právě tímhle „sportovním“ stylem a spolupráce většinou nemá dlouhého trvání, protože pro hobby-běžce je zbytečně komplikovaná. Je to jako studovat řízení auta u Michaela Schumachera, když chci jezdit jednou měsíčně na chatu.

Další skupina lidí se na celou věc buď vykašle úplně („běhám sice špatně, ale mě to nevadí“), nebo se pod vlivem nového běžeckého marketingu vydá jednou z cest, které jsou IN: běh přes špičky, minimalistická obuv, barefoot obuv.. Věru vidět lidi, kteří se snaží „běhat přes špičky“ v botách s třícentimetrovou vrstvou gumy pod patou je dost absurdní. Podobně jako slyšet „běhám naboso“ od někoho, kdo má na nohou boty – sice s tenkou podrážkou, ale boty.

A jak tedy na to?

A teď bacha: přichází prohlášení/disclaimer/varování: NEJSEM a žádným způsobem se nastavím do role zkušeného (a ani nezkušeného) trenéra, znalce, odborníka, rádce, vševěda, chytrolína. Jsem jen člověk, který na sobě zkouší různé postupy a zároveň se snaží, ze všech dostupných zdrojů, srovnávat existující informace o tématu. Co zde prezentuji, jsou moje objevy, které jsou testovány na mě samotném a nejsou míněny jako všespásný návod. Jiní lidé mohou mít jiné dispozice, problémy a tedy i jiné cesty k ideálu. Myslete sami za sebe.

Zdá se, že nejpřímější a nejsnažší cestou k ideální běžecké formě je zkrátka: zout si boty. Tedy: zařadit do běhu krátké úseky kdy člověk běží zcela naboso. Když říkám zcela, myslím zcela. Tedy ne v minimalistické, barefoot, neviditelné, nebo jinak marketingové zpracované obuvi. Holá noha se dotýká podkladu a celé tělo se tak postupně dorovnává do ideální pozice.

Stačí dvěstě metrů. Pro začátek. Vybírat si pokud možno různorodé povrchy. Od trávy, přes tvrdé podklady až po lehce náročnější terén. Nechat nohy pracovat, nesnažit se je vůlí nutit do nějakého došlapu, do nějaké formy pohybu. Je téměř nemožné běžet naboso přes paty déle než pár metrů. Tělo ví, jak se má pohybovat. Důvěřujme mu.

Je skoro až magické, co se začne dít. Tělo se rovná, krok se zkracuje, došlap se přesouvá na špičku nohy nebo na celé chodidlo. A zároveň se člověk cítí tak nějak.. dobře.

Zdá se, že tenhle recept funguje i pro lidi, kteří jsou zvyklí běhat v obr-botách delší dobu. Stačí začít pomaličku. Dvěstě mterů a zpátky do bot. A třeba po čase třeba začnou staré boty překážet… (a pak třeba nastane čas na nějakou „minimalistickou“ botu.. ale to už je jiná část příběhu)

Myslím, že tohle je nejsnažší cesta jak si srovnat krok.

A je strašně zábavná. A příjemná.

HD\

This site is protected by Comment SPAM Wiper.