Ha! Bylo tu dlouho ticho. Ale stále to běží. A pro začátek tu máme několik neutříděných „bezladuaskladu“ naházených oblíbených odkazů a poznámek za poslední dobu. Tak si připravte harddisky, čtenářské deníčky, Instapapery a všechno, co vám pomůže se tím prokousat. Jedem:

1.
K perlám podzimní závodní sezóny (Šutr54 a Pražský maraton) se ještě budu vracet zvlášť, ale určitě sem zatím patří aspoň odkazy na fotky:
http://saky.org/gallery/sutr54_2011/
http://www.flickr.com/photos/25492436@N08/sets/72157627881423377/
http://www.flickr.com/photos/64301605@N04/sets/72157627892965739/

a text na stránkách Martiny Němečkové:
http://ultra-mapo.webnode.cz/news/zlatej-sutrik/

a na webu vítěze Honzy Havlíčka
http://janhavlicek.blogspot.com/2011/11/sutr-54-prvni-ultra.html

a nesmíme zapomenout samozřejmě ani na Babického běžeckého guru Davida Volence:
http://www.babice.sk/post/12112549572/tezkej-sutr

________________________________________________

2.
Plantar Fasciitis. Oblíbená závada běžeckého aparátu v podání autora Born To Run Christophera McDougalla. Je to až trapně jednoduché. Tak jednoduché, až se to vzpírá logice. McDougall chodí po doktorech fascinován svou plantární fasciitídou a ti mu všemožně radí a nic nepomáhá. Až se setká s trenérem Lee Saxbym, který jako jediný nejprv zkontroluje jak McDougall běhá. Zhrozí se a začne ho napravovat: první fáze dřepy na protažení plantar fascia šlachy a následně běh naboso. To potvrdí i Robert Schleip, který vede výzkum plantar fascia na univerzitě v Ulmu a vyléčil své nohy pomocí bosého běhu…. Více v článku tady:

http://www.chrismcdougall.com/blog/2011/11/100-up-and-the-vampire-bite-aka-plantar-fasciitis/

..a tady je parádní video, ve kterém Lee Saxby vysvětluje jak běhat bosky, respektive jak běhat kdykoli. Ve výsledku je to sice promo na boty, ale nijak to prožitek nekazí:)) (do 7:45 je to čistá škola techniky, pak přichází promo)

2.5
Lee Saxby je občas prohlašován za nejlepšího kouče bosého běhu.. Těžko říct. Ale jeho přístup je přímý a logický. Řídí se selským rozumem a pozoruje. A na tom staví své tréninkové metody. V tomhle videu to všechno během osmadvaceti minut nastíní. Krom toho, že se s moderátorem zajímavě chytnou ohledně přístupu k náklonu těla je to strašně zajímavý pohled do zákulisí uznávaného trenéra:

________________________________________________

3.
Krásný text Marshalla Ulricha k třetímu výročí běhu přes USA. Běžecká inspirace a zároveň hodně osobitý a nezvyklý pohled na Ameriku.
http://marshallulrich.com/blog/running-across-america-reflections/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=running-across-america-reflections

________________________________________________

4.
Jak si chodí zaběhat v Boulderu. Silná parta Boulderských běžců vybíhá do okolních hor. Je vtipné sledovat jak spolu vybíhají běžecké legendy a brázdí kopce nad městem.
http://akrunning.blogspot.com/2011/10/crawling-along-cdt.html

________________________________________________

5.

Angie Bee, matka čtyř dětí, co už dva roky běhá naboso píše, proč je dobré nechat si od někoho občas poradit. A to i když se člověk cítí „dobře“. A její web je zajímavé čtení, i když zrovna máte hodně tlusté podrážky.

http://www.barefootangiebee.com/2011/09/barefoot-running-coachingwhy.html

________________________________________________

6.

Je to tady dneska hodně o bosých nohách. Máme je zkrátka všichni. Měli je i účastníci NYC BAREFOOT RUN, akce, která proběhla v záři v NewYorku. Tak trochu zvláštní je, že vlastně nebyli bosí. Tedy hodně z nich. Měli všechny ty boty, co mají nálepku „barefoot“ a „natural“ a „minimal“. Nic proti nim (jako fakt vůbec lautr nic), ale říkat, že jsem nahý a mít na sobě neopren taky nedává smysl.. Nicméně Peter Fabok slibuje že na „Barefoot půlmaratonu“ příští rok v září v Banské Bystrici by měli být běžci „opravdu“ naboso. Těším se.
http://www.marathonbb.com/barefoot-halfmarathon.menu

________________________________________________

7.

No a když jsme u těch bosých nohou, pojdmě se mrknout na tloušťku podrážky: Steven Sashen je zakladatel firmy Invisible Shoes, která prodává materiál na sandály alá Tarahumara. V textu o ideální tloušťce podrážky boří marketingové mýty o tom, že tloušťka podešvi sama o sobě má vliv na kontakt s povrchem.
http://naturalrunningcenter.com/2011/10/30/sole-searching-ideal-tread-thickness-minimalist-running-shoe/

________________________________________________

8.

Samozřejmě nám tu do party nesmí chybět Billy Barnet, jehož zápisky jsou na hranici sportu, poezie a prožitku svobody…

http://billybarnett.blogspot.com/2011/10/i-spent-night-stranded-between-two.html

________________________________________________

9.

Absolutní krása: od té chvíle, co jsme si všichni přečetli, že je možné uhnat antilopu, někde v koutku si tu myšlenku hýčkáme. Ladně přeskakujeme křoví, ženeme se savanou, antilopa před námi, dokud se nám nesloží k nohám. Triumf vytrvalosti nad rychlostí. Jak to může vypadat v reálu si můžete přečíst na následujících odkazech John Durant, Patrick Sweeney a parta kolem Luna sandals se rozhodla vyzkoušet, jestli kopytníka doženou a dopadlo to…

http://bourbonfeet.blogspot.com/2011/09/bunch-of-sandal-clad-lunatics-go.html
http://hunter-gatherer.com/blog/im-going-persistence-hunt
http://hunter-gatherer.com/blog/persistent-hunt-day-two-and-recap

a můžete se mrknout i na video, které je sice v podstatě nekoukatelné, ale trocha atmosféry se z toho nasát dá..

Tak to bychom pro dnešek měli. Běžte si ulovit nějakou antilopu, nebo prostě jen zaběhat, brzy na viděnou..

HD\

This site is protected by Comment SPAM Wiper.