Když jsem na tuhle větu narazil v jednom běžeckém časopisu, napadlo mě, že už se ten svět běžeckých nadšenců definitvně vykolejil a řítí se ze srázu. Pak jsem trochu ochladnul, ale stejně.. Obsah sdělení byl v tom smyslu, že bezcílné běhání nikam nevede a člověku nic kloudného nepřináší. Jediné co má smysl, je stanovit si „cíl“ a „trénovat“ na nějaký ten „maraton“, půlmaraton“nebo jinou dištanci..

Samozřejmě ať si každý dělá, co chce a ať si najde svou cestu, která mu vyhovuje. Pro někoho to může být právě cílený a soustředěný trénink. Ale očividně se do obyčejného běhání vedle mohutného zbytnění komerce vplížil i další mor západní civilizace: cíle.

Všechno se točí kolem cílů: firma musí růst a splňovat očekávané výnosy, akcie musí splňovat odhady burzovních makléřů, stanovujeme si životní cíle, dáváme si předsevzetí a místo toho abychom žili dnes, tady a teď, promítáme se neustále do budoucnosti a porovnáváme se s představami, které jsme si o ní vytvořili.

V žádném případě nechci říct, že stanovené cíle jsou špatně, naopak, pro někoho mohou být tou správnou cestou. Stejně tak pro někoho mohou být motivačním nástrojem, který mu pomůže se rozhýbat, rozběhnout a udržet se v běhu.. (nebo v čemkoli jiném)

Ale vždycky si budu stát za tím, že právě to bezcílné běhání, radost z pohybu, užívání si okamžiku v běhu, je to hlavní. Běžet je jádro běhu, ne vztahování se k nějakému možnému výkonu někdy v budoucnosti. Radost je tady, teď. Cesta je opravdu cíl, protože do cíle se vlastně nikdy nedá dojít. Za každým cílem je totiž nějaký další a za ním další a tak pořád dál.

Run Free.. každopádě!

(nemůžu v tomhle kontextu neodkázat na Leo Babautu – propagátora bezcílnosti!)

This site is protected by Comment SPAM Wiper.