Poprvé jsem se s výsledky Rogera Krama setkal na facebooku Micaha True někdy v zimě. True poznamenal něco ve smyslu, že to je zajímavý pohled na debatu bosých a obutých běžců (velmi hrubě parafrázuji). Neměl jsem na to v tu chvíli čas a odložil to na později a .. zapadlo to. Dnes se Roger Kram a jeho výzkum vrátil odkazem Libora Krayzela z Dailymile na pořad Prizma v ČT.

Vlastně mě vůbec nazaujal výsledek téhle studie, protože ten mi připadá naprosto předvídatelný a zřejmý. TO co mě zaujalo je interpretace tohoto výzkumu. Když projdu odkazy na internetu, objevují se titulky jako „studie dokazuje, že bosý běh není LEPŠÍ“, „rána pro bosé běžce“ atp.

Přitom z výzkumu vyplývá pouze to, že pokud si zujeme boty a rozběhneme se, nutíme tím svaly v nohách (a potažmo v celém těle) pracovat o něco víc, než když běžíme obuti. (shrnutí výzkumu třeba zde ) To je vše.

Zaprvé: každý, kdo někdy běžel bos ví sám, že bosá noha začne namáhat jiné svaly a dřív, že bosý běh JE náročnější. A to i pro zkušené bosoběžce. Pokud se moje „cestovní“ rychlost pohybuje kolem pěti minut na kilometr, bos běhám spíš k šesti. Noha je přímo konfrontována s povrchem a musí se potýkat s mnohem širší škálou podnětů, na které reaguje.

Zadruhé: Pochybuji, že by si někdo zouval boty proto, aby bos trhnul světový rekord. Celá kauza běhu s obnaženými chodidly se přece  točí kolem něčeho úplně jiného. Jádrem je upozornit, že naše tělo je stavěné na pohyb bosky a celý systém je tak nastaven. Bosý běh tak může být terapeutickým nástrojem, pomůckou pro hledání ideální běžecké formy, může být i jedním z nástrojů jak posílit nohy/organismus a dosáhnout tak zlepšení výkonnosti, ale zkrátka nečekám, že si někdo stoupne na start půlmaratonu bos a bude čekat, že zlomí světový rekord.

Tahle studie je nepochybně zajímavá, ale její interpretace v médiích je zavádějící a vlastně vůbec nikam nevede. Jízda na kolečkovém křesle může být energeticky efektivnější než chůze. Určitě je výhodnější plavat s ploutvemi, než bez nich.. No a co? Začneme jezdit na kolečkových křeslech? Budeme si na plavání s dětmi v bazénu brát ploutve? Asi ne..

Fajn. Takže kam to všechno vede? Zase zpátky na start, takže k uvědomění, že jedna vědecká studie a její mediální překlady neznamenají žádný zásadní zvrat ve vesmíru. A možná by se sem hodil citát od Caballa Blanaca, který letos v lednu poznamenal, že:

„there is no one correct/best running technique. There is no one/best running shoe/less. The best/correct way is what works for you…..amen“

Caballo Blanco

This site is protected by Comment SPAM Wiper.